Information
+ Innovation
+ Design
 

 

Start
Upp/Up
Utställningen
Boken

Beställ vårt
nyhetsbrev

Sign up for our
newsletter

Allmänna länkar
 längst ner
på sidan

General links
at the bottom
of the page


Design Garner Böcker Vikingastickat Workshop StickspårProjekt Stickade Vikingamönster har pågått sedan 1992. På den här sidan kan du läsa om projektets framväxt.
   Idag omfattar det en turnerande utställning, Stickat i vikingarnas spår, en bok med design och kulturhistoria, Vikingamönster i stickat, och ett antal stickpaket med garn och beskrivningar.
   I och med tillkomsten av Elsebeth Lavold Designer's Choice, formgivarens egen garnlinje, har det också kommit tre designsamlingar med vikingamodeller i Elsebeth Lavolds egna garner. Allt detta berättar vi om nedan.
   Undersidor till denna beskriver i detalj utställningen och boken, medan designsamlingarna och stickpaketen presenteras i Designavdelningen.


Det började med ett illustrationsuppdrag för en bok om forntiden och några experiment med flätteknik. Och plötsligt fanns den, den nya tekniken att översätta vikingatida ornamentik till stickade flätmönster.
 
 Handgreppen i sig var inte nya, men ökningarna och minskningarna som kom till användning hade tidigare bara använts för att forma plagg. Nu skapades möjligheten att skapa flätningar som bytte riktning, frilagda motiv, kort sagt, en hel mönstervärld som inte hade gått att sticka tidigare.
Vikingamodellen Nanna och dess förlaga, en norsk spännbuckla

En tidig provlapp till vikingamodellen NannaFortsättningen blev mera systematisk. Elsebeth Lavold gjorde resor till museer och fyndplatser i Sverige, Danmark, Norge, Island, Tyskland, England och Skottland, och rotade flitigt på bibliotek och i arkiv. Samtidigt växte en samling provlappar fram, en samling som med tiden kom att uppta en ansenlig volym. Experimenten hade blivit ett projekt!

Hösten 1996 var det dags att presentera planerna på en utställning. Textilmuseet i Borås nappade på idén och blev medproducent, och i februari 1997 hade utställningen urpremiär. Sedan dess har den turnerat i Sverige och USA.
   Det bärande temat i hela projektet, att inte bara visa stickat, utan också de vackra, tusenåriga förlagorna, omsattes i skyltar och runstens- och bildstensrepliker.
Interiör från urpremiären i Borås

Stickpaket med vikingamönster, från museishopen i KöpingTvå veckor innan det var dags för vernissage kom ett telefonsamtal från museets butik: "Har ni inget vi kan sälja…?". Alltså tog Elsebeth Lavold fram ett antal stickpaket (mönster och garn) som tog slut med förfärande hastighet. Det var uppenbart att plaggen med vikingamönster var något som publiken ville sticka och bära, inte bara titta på.
   Genom åren har närmare hundra sådana stickpaket producerats. Förändringar på garnsidan har gjort att endast ett mindre antal av dessa, i ullgarner, finns till salu just nu. Du hittar dem här. Ytterligare ett antal har omarbetats i Elsebeths egna garner och publicerats i böckerna The Viking Knits Collection, The Second Viking Knits Collection och The Third Viking Knits Collection.

1997 var också det år då ICA-förlaget tog beslutet att projektet också var underlag för (minst) en bok.
   Efter ytterligare ett år av intensivt arbete låg den svenska utgåvan färdig. Första tryckningen såldes slut på mindre än ett år.
   Den norska versionen kom samtidigt med den svenska, och danska, tyska och finska översättningar finns också.
   I april 2000, som genom en lycklig slump samtidigt med tusenårsfirandet av Leif Erikssons atlantfärd, kom den amerikanska.
Omslaget till den svenska utgåvan av boken Vikingamönster i stickat

The Ager House, Eau Claire, Wisconsin
The Ager House
Foto: Elsebeth Lavold

Knitter's Magazine K72, artikelns förstasida
Knitter's Magazine
Foto: Alexis Xenakis

Det blev också startskottet för en omfattande export av vikingamönster över Atlanten.
   En engelskspråkig version av utställningen har hittills visats på fyra platser i USA:The American Swedish Institute i Minneapolis, Minnesota, The Ager House i Eau Claire, Wisconsin, The Nordic Heritage Museum i Seattle, Washington och The Vesterheim Museum i Decorah, Iowa.
   En rad plagg med vikingamönster har genom åren publicerats i Knitter's Magazine, som också i sitt höstnummer 2003 hade en sexsidig artikel om projektet och formgivaren. Elsebeth Lavold har också varit huvudtalare och lärare vid två av tidningens återkommande sticksymposier, Stitches West i Kalifornien 2003 och Stitches Midwest i Illinois 2004.
   I samband med att Silky Wool, det första garnet i hennes egen garnlinje, Elsebeth Lavold Designer's Choice, lanserades i USA utkom också boken The Viking Knits Collection. 2006 utkom The Second Viking Knits Collection och 2009 publicerades The Third Viking Knits Collection. Vi planerar för ännu flera. Äventyret, och projektet, fortsätter.

Elsebeth Lavold under öppningstalet vid Stitches West i Oakland, Kalifornien, 2003
Elsebeth Lavold vid
Stitches West 2003

Omslaget till The Viking Knits Collection
The Viking Knits Collection


Länk till översiktssida
Länk till söksida

Länk till Kontaktsida / Link to Contact Page Link to Site Map
Link to Search Page
 
Copyright © unless otherwise stated
 Elsebeth Lavold, knitwear design & drawings
Anders Rydell, text & photos