Information
+ Innovation
+ Design
 

 

Start
Upp/Up
Utställarfakta

Beställ vårt
nyhetsbrev

Sign up for our
newsletter

Allmänna länkar
 längst ner
på sidan

General links
at the bottom
of the page


Utställningen Boken


Bildrubrik: Utställningen


På den här sidan visas några smakprov ur vandringsutställningen Stickat i vikingarnas spår. För dig som kan tänkas vilja visa den finns en särskild sida med teknisk information för utställare. Längst ner kan du också få reda på vad som är aktuellt just nu.


Stickat i vikingarnas spår har slagit flera publikrekord för tillfälliga utställningar där den har dragit fram. Kanske är det helt enkelt för att den är så vacker, men kanske också för att den tilltalar en betydligt större publik än bara de stickintresserade (som i och för sig är många). Sida vid sida med plaggen finns historisk kunskap och systematik i mönsteranalysen. Bilden är från Göteborgs Stadsmuseum (hösten 1999). Stickat i vikingarnas spår: Göteborg 1999

Stickat i vikingarnas spår: Göteborg 1999, detaljVikingarna stickade inte (såvitt vi vet) och plaggen gör inga försök att vara vikingatida. Tvärtom, de är ”modernt tidlösa”. Det är den tusenåriga mönsterskatten som får förnyad aktualitet i ett helt nytt sammanhang. Vikingarnas formgivning är förmodligen den mest distinkt skandinaviska som någonsin förekommit, och känns trots sin ålder märkligt modern.

Exponeringen på dockor har också sin del i att utställningen känns levande, att dockorna befolkar lokalen och stolt visar upp sina vackra kläder. Bilden är från The Nordic Heritage Museum i Seattle 2009, och visar i förgrunden det som vid sidan om flätningar det mest typiska för vikingatida form: djurornamentiken. Stickat i vilingarnas spår, Seattle 2009

Stickat i vikingarnas spår: UtställningsskyltSpänningen i att upptäcka att ett och samma mönsterelement kan återfinnas i vitt skilda delar av den vikingatida världen är en del av utställningens attraktionskraft, men också den utsökta hantverksskickligheten är slående, såväl för tusen år sedan som nu. Förlagorna kan vara allt från manshöga bildstenar till minimala smycken. Fynden från vikingatiden har analyserats ur många aspekter, men det krävdes en stickexpert för att välja just flätningen som indelningsgrund.

Ofta sker någon form av specialanpassning till utställningsorten. På Sigtuna museum ledde t.ex. ett lokalt fynd av ett ben med en osedvanligt lång inskription i runskrift till en speciell Sigtuna-mössa, som ställdes ut och såldes som stickpaket. En extra poäng var givetvis att benet fanns på museet. Och javisst, det går att reliefsticka hela runalfabetet. I Uppsala fick en dekorerad glasskål stå modell till en mössa.
   Ytterligare ett exempel, från Lödöse, finns i Stickspår-sektionen.
Stickat i vikingarnas spår: Sigtuna, runmössa och vantar

Stickat i vikingarnas spår: Uppsala 1998-99Utställningen är flexibel, och kan samverka med väldigt olika lokaler. Bilden är från Museum Gustavianum i Uppsala (december 1998 - januari 1999), där utställningen blev lite extra dramatisk som en oväntad följd av restriktioner i möjligheterna till ljussättning.

En engelskspråkig version av utställningen (Knitting Along the Viking Trail) visades på the American Swedish Institute i Minneapolis, Minnesota 12 februari - 25 maj 2003. Du hittar många flera bilder från utställning och arrangemang i Stickspår-sektionen.
   Utställningen har också visats i The Ager House i Eau Claire, Wisconsin, 27 augusti - 26 september 2004. Även från den utställningen finns ett bildreportage.
   Under 2005 återvände utställningen över Atlanten för en Norrbottensturné och hösten 2006 visades den för första gången i  Danmark. Tillbaka till USA 2009, där den visades på The Nordic Heritage Museum i Seattle, Washington och på The Vesterheim Museum i Decorah, Iowa. Sista anhalten på den senaste USA-turnén var på The American Swedish Historical Museum i Philadelphia, våren 2011.
Stickat i vikingarnas spår: Minneapolis 12 feb - 25 maj 2003

Aktuellt just nu:Logo: Stickat i vikingarnas spår
 

Utställningen är just nu nerpackad i väntan på nästa äventyr.

Länk till översiktssida
Länk till söksida

Länk till Kontaktsida / Link to Contact Page Link to Site Map
Link to Search Page
 
Copyright © unless otherwise stated
 Elsebeth Lavold, knitwear design & drawings
Anders Rydell, text & photos