Information
+ Innovation
+ Design
 

 

Start
Upp/Up

Beställ vårt
nyhetsbrev

Sign up for our
newsletter

Allmänna länkar
 längst ner
på sidan

General links
at the bottom
of the page


Stickat Text & Bild Scen & Studio Nyheter


Scen & Studio

Artisteri inom ett brett spektrum av områden utmärker Ingen Konst AB:s Anders Rydell. Här ska det handla om de sceniska konsterna, som i sin tur har lett till omfattande erfarenhet av studioarbete, konferencierskap och ljudteknik. Du kan läsa om

Musiken   Agerandet   Rösten   Programledarskap   Ljudteknik


  
 

Musiken

Anders Rydell hade musiken som huvudyrke under tjugo år. Karriären fick en smakstart genom utmärkelsen ”Årets överraskning” vid Visfestivalen i Västervik 1974. Men han var aldrig intresserad av att besöka ”Arbetsförmedlingen Cafe Opera” eller att dunka rygg i korridorerna på Sveriges Television.
   Att resa runt och sjunga för barn och vuxna från södra Skåne till övre Norrbotten var betydligt mer tilltalande, även om det inte är ett sätt att arbeta som man blir världsberömd på.

Anders Rydell: Viskonsert i Kungsträdgården, Stockholm, sommaren 2000
Foto: Kungsträdgården Park & Evenemang AB

”Trubadur”, ”Singer/Songwriter”, ”Underhållare” – etiketterna har svårt att bli riktigt heltäckande för en artist som visserligen hör mest hemma i visgenren, men samtidigt, genom sin musikaliska bredd och sitt drivna gitarrspel, hittar rätt i många andra musikaliska traditioner. Även om komponerande, textskrivande och sjungande inte längre är hans heltidssysselsättning, kan du fortfarande boka konserter från ett brett urval av professionellt upplagda och genomförda program.
  
Programtitlar:
Anders Rydell: artistlogo Aviga och räta låtar
Klassisk programtitel med varierande innehåll. Egna elaka, vackra, roliga, bitterljuva, burleska, tänkvärda visor blandas med inströdda alster från andras pennor. Musiken kryddas ofta med lite blues och latin, och det förekommer också rent instrumentala nummer. Publiken och artistens humör avgör blandningen, men likgiltigt blir det aldrig.
Anders Rydell: artistlogo Aviga och räta låtar för barn
Tusentals barn mellan fem och nio år över hela Sverige har viskat, sjungit och vrålat ihop med den skäggige gubbspolingen med de annorlunda och festliga låtarna. 45 minuter i högt tempo där visor och folkloristiskt material blandas efter en enda bärande princip: föreställningen görs med barnen, inte för dem. Många utvikningar, udda taktarter och inslag från andra kulturer gör att programmet inte bara är våldsamt kul, utan dessutom lärorikt.
Anders Rydell: artistlogo Mina svenska favoriter
Ett personligt urval ur den svenska visskatten, Bellman, Ferlin, Fröding, Mäster Taube och andra, kända och mindre kända, diktare. Inte de vanligaste, mest söndersjungna visorna, och inte sällan en bit ifrån de traditionella tolkningarna såväl musikaliskt som sångligt. Svensk viskonst med ett personligt förhållningssätt, en välklingande gitarr och en varm basbaryton.
Anders Rydell: artistlogo Vårdande visor
Hävdar du att gäster på vårdhem och servicehus på sin höjd kan uppskatta Lina Sandell och Kalle Jularbo får du mothugg av trubaduren! En bred blandning ur en bred repertoar, också egna visor, bäddar för både igenkännanden och överraskningar, allt framfört med respekt, värme och humor. Ett gott skratt kan förkorta vårdtiden, en engagerande visa är rena hjärngympan, för oss alla.
Anders Rydell: artistlogo Songs of the Sixties
En gitarr, en försångare och en bunt texthäften med ett urval av sextiotalets pärlor inom listmusiken kan vara den perfekta avslutningen på t.ex. en kurs i konversationsengelska. Programmet kan genomföras med mer eller mindre av pedagogiska inslag efter beställarens önskemål, och med mellantexter och kommentarer på svenska eller oantastlig (amerikansk) engelska. Programmet går också att beställa i ren konsertversion, för klassåterföreningen eller andra sammanhang.
Anders Rydell: artistlogo Gutår
Anders Rydell har en enorm samling snaps- och dryckesvisor, som han gärna delar med sig av. De kan framföras som ett separat program eller som del av t.ex. ett festvåningsarrangemang där han också kan agera Toast Master om du vill. Och även om han alltid är nykter när han arbetar, diskuterar han med förtjusning den ädla konsten att själv krydda sin snaps, när tillfälle ges.

Till sidans topp


Agerandet  
Anders Rydell har inte någon formell teaterutbildning, men över tjugofem års scenisk erfarenhet är också en skola. Det finns tyvärr sällan utrymme i almanackan för mera omfattande projekt (men fråga gärna!); däremot har han förekommit i ett antal reklam- och informationsproduktioner för flera av de mest välrenommerade produktionsbolagen.
   Castingansvariga brukar framförallt uppskatta hans trovärdighet, lugn och intelligens. Ett flexibelt utseende, en synnerligen behaglig röst och ett brett kunnande i fråga om språk och dialekter är andra faktorer som fyller på bokningslistan.
Roligaste projekt hittills: Som mediadirektör i Blåsningen av Sven Tumba i TV-programmet med samma namn (Beställare: TV3, producent Staffan Atterhall) och världens första aprilskämt i form av en betald spot, där en trygg programledare skulle inbilla TV-publiken att ”interaktiv reklamteve” var ett faktum – bara tryck på rutan så får du reklam om dina favoritområden (Beställare: Carat Mediaproduktion, Producent: Jesper Ericstam/Mekano Film&Television).

Anders Rydell: Från inspelningen av reklamfilmen "MasterHand 3.0"
Foto: Mekano Film&Television

 

Till sidans topp


Rösten
Den sceniska erfarenheten visar sig också i röstbehandling. Många företag har fått en röst i etern med hjälp av Anders varma basbaryton med den där antydan till strävt ”bottenfräs” som gör att en budskapet märks. Den breda repertoaren av dialekter (specialiteter: skånska, sydsmåländska, göteborgska och norrländska uttal) och språkförmågan (amerikansk östkustengelska som en infödd, brittisk engelska, tyska, franska och danska med viss brytning) kommer också väl till pass i många sammanhang.
   Ljudtekniker brukar uppskatta hans exemplariska mikrofonteknik, regissörer hans förmåga att precist variera intonationen i alternativa tagningar. Vare sig ditt projekt är en 15 sekunders spot eller en längre inläsning kan du vända dig till Anders Rydell med speakeruppdrag. Vi hörs!

Till sidans topp


Programledarskap
Avspänt, elegant och med humor kan Anders Rydell leda ett brett spektrum av arrangemang, från hearings och debatter till festivaler och premiärfestiviteter. Mångsidigheten, nyfikenheten och det breda kunnandet inom en rad områden gör att det finns få sammanhang han inte behärskar (och han tackar hellre nej till en förfrågan där han känner sig osäker än riskerar att göra ett dåligt jobb). Han tar också emellanåt uppdrag som toastmaster, med eller utan artistisk medverkan. Det är inte gratis, men det är bra!

Till sidans topp


Ljudteknik
Ljudtekniker som kan krana fram ett anständigt publikljud på en rockkonsert går det tretton på dussinet av. Anders Rydell tar bara mixerbordsuppdrag i sammanhang där hans speciella förmåga kommer till sin rätt: örat för balansen mellan och egenkaraktären hos akustiska instrument och röster. För mindre sättningar kan han använda egna mikrofoner och effektenheter, vilket gör soundchecken ännu effektivare och improvisatoriska överraskningar lättare att hantera.
   Trubadurkolleger brukar ofta kommentera att de känner sig fullständigt trygga med Anders bakom ljudreglarna; det är en fråga om musikalisk kollegialitet, helt enkelt. Hur många ljudtekniker har du stött på som tittar på sångarens andningsteknik för att balansera och förstärka dynamiken i framträdandet?

Till sidans topp


 

Länk till översiktssida
Länk till söksida

Länk till Kontaktsida / Link to Contact Page Link to Site Map
Link to Search Page
 
Copyright © unless otherwise stated
 Elsebeth Lavold, knitwear design & drawings
Anders Rydell, text & photos